Honden


Naast het behandelen van paarden, komen er ook steeds meer honden op mijn pad die ik mag helpen. Puur Voor Honden is gericht op het welzijn van de hond. Ik behandel honden met Cranio Sacraal Therapie en met Manuele Lymfedrainage. Beide methodes zijn gericht op het zelf herstellend vermogen van het lichaam. 

 


Zenuwstelsel 


Het zenuwstelsel bestaat uit meerdere soorten stelsels.  Zo hebben we onder andere het autonome zenuwstelsel dat weer op gesplitst kan worden in het para sympatisch- en sympatisch zenuwstelsel. Simpel gezet het rust systeem en het vlucht systeem. In rust (para sympatisch zenuwstelsel) vind de totale herstel plaats en in het vlucht systeem (sympatisch zenuwstelsel) vind het vluchten en vechten voor je leven plaats. Op het moment dat het lichaam in vlucht/vecht stand gaat dan schuiven er automatisch een aantal processen naar de achtergrond die niet primair zijn voor het overleven. Normaliter regelt het lichaam wanneer er weer ontspanning is dat het systeem weer richting para sympatisch schuift, alleen soms lukt dit niet zo goed voor het lichaam.

Manuele lymfedrainage


Wat is manuele lymfedrainage

Bij manuele lymfedrainage wordt er gebruik gemaakt van zachte massage technieken die werken op het lymfesysteem. Het lymfesysteem heeft invloed op het herstel en op het afweersysteem van het lichaam. Door de massage toe te passen wordt het lymfestelsel gestimuleerd om het lymfevocht wat bestaat uit vocht en eiwit afvalstoffen (van o.a. ziekteverwekkers, eigen lichaamscellen die afgevoerd moeten worden etc.) af te voeren. Lymfedrainage werkt ook op het herstel/rust systeem van het lichaam. Omdat zowel de afvalstoffen afvoer gestimuleerd wordt en het systeem van het lichaam naar rust gebracht wordt kunnen nieuwe bouwstoffen beter hun weg vinden in het lichaam.


Wanneer manuele lymfedrainage

Je kan manuele lymfedrainage voor een verscheidenheid aan indicaties toepassen
bij fysieke problemen zoals blessures
 • Bij kneuzingen
 • Littekens
 • Huidaandoeningen (zoals eczeem)
 • Slechte algehele weerstand
 • Nerveuze en/of angstige honden
Lymfedrainage kan niet toegepast worden wanneer er sprake is absolute contra indicaties zoals trombose, algemeen oedeem, kanker, drachtige of lacterende teefjes, bacteriële infectie, koorts. Bij diabetes zou een behandeling in overleg met de dierenarts kunnen. 

Wil jij weten hoe ik jouw hond in zijn balans breng? Neem dan contact met mij op.

Cranio sacraal therapie

Wat is Cranio Sacraaltherapie

CST komt voort uit de osteopathie. In de 19e eeuw ontdekte Dr. William Sutherland (osteopaat) dat de beenderen van de schedel in verbinding staan met het heiligbeen door middel van de Core Link (bestaat uit: de schedel, de ruggenwervelkolom en de dura mater). Het hersenvocht dat door deze core link vloeit wordt d.m.v. een pompsysteem binnenin de hersenen als een golfbeweging door het Cranio-Sacraal systeem gestuwd en wordt vervolgens door het bindweefseldoorgegeven en is daardoor overal in het lichaam voelbaar.

Dit klinkt een beetje als vaag. Om het simpel uit te leggen gebruik ik vaak het volgende voorbeeld:

Je ruggenmerg is als een hoofd stroomkabel, je organen zijn als je huishoudelijke apparaten, die verbonden zijn met verlengsnoeren. Wanneer er een kink in de kabel zit of een connectie van een verlengsnoer niet goed het stroom kan doorgeven werkt het apparaat niet. Door middel van zachte hands-on technieken spoor ik de kink in de kabel of de verstoring van de stroom toevoer op en haal deze uit de knoop. Zo heeft het apparaat weer alle stroom die het nodig heeft en kan weer optimaal functioneren. 

Cranio sacraal therapie spreekt ook het para sympatisch zenuwstelsel aan. Maar weer op zijn eigen manier. Wat kan een Cranio behandeling betekenen voor jouw hond

 • Afvoeren van afvalstoffen
 • Het helpen kwijtraken van de opgehoopte afvalstoffen in de organen, spieren en het bindweefsel
 • Verbetert het immuunsysteem en de weerstand
 • Verbetert het hormoonstelsel
 • Vermindert stress
 • Vermindert of verhelpt stijfheid
 • Verbetert de balans
 • Heft blokkades in het lichaam op, fysiek, emotioneel en psychisch
 • Herstelt of reactiveert het zelf-herstellend vermogen
 • Verbetert de algehele gezondheid en vitaliteit

Wil jij weten hoe ik jouw hond in zijn balans breng? Neem dan contact met mij op.