Singel

09-03-2021

Hoe check jij de singel?


Vaak als we denken aan het harnachement denken we aan het hoofdstel, bit en zadel.

We weten dat de singel er ook bij hoort maar ach die zit vaak wel bij het zadel. Je hebt singels namelijk in vele vormen, materialen en maten.. Naast al deze verschillen heeft je singel nog een manier van invloed hebben. Namelijk hoe strak je deze vast maakt. De waarde van een goedpassende singel wordt regelmatig onderschat.

Hoe check je eigenlijk of je singel goed zit? De meeste ruiters checken of de singel goed zit aan de zijkant bij de singelgespen. Wanneer we kijken naar de anatomie van het paard zien we dat deze check dan plaatsvindt aan de zijkant van de ribbenkast. Een ribbenkast zet uit en valt in tijdens het ademen, daar zit dus een mate van flexibiliteit in. Wanneer een paard net uitademt tijdens het checken van de singel kan het dus zijn dat er ineens extra ruimte is. Singel je dan nog wat vaster aan of laat je hoe het is? Vaak wordt er dan toch nog een gaatje strakker gesingeld.

Willen we weten of een singel op de juist is vast gemaakt kunnen we dit beter checken onderaan het borstbeen. Het borstbeen is stugger en hier zit dus minder beweging in dan aan de ribzijde. Kan je net aan je vingers er tussen krijgen dan zit je singel strak genoeg. De gevolgen van een te strakke singel kunnen flink oplopen. Van minder bewegingsvrijheid, tot verkeerde druk naar het zadel, maar ook ademhalingsproblemen, singelnijd en niet meer opgezadeld willen worden.

Vermoed je dat jouw singel misschien niet goed past, laat dan je zadelmaker de singel nakijken. Heeft je paard inmiddels last van 1 van de gevolgen van een te strakke singel, neem dan vrijblijvend contact met mij op om te kijken hoe we je paard kunnen helpen.

www.paard-harmonie.nl