Verlatingsangst

02-02-2021

Laatst kreeg ik de vraag of paarden last kunnen hebben van verlatingsangst. Naar mijn mening kunnen paarden hier zeker last van hebben zowel naar mensen als naar paarden. Hoewel er heel wat moet gebeuren voordat een paard hier mee te maken kan hebben. Wat kunnen triggers zijn voor verlatingsangst?

  • Het overlijden van de moeder tijdens of vlak na de geboorte. Ondanks dat een veulen geborgenheid kan vinden bij een adoptie moeder of een maatje in de kudde
  • Te vroeg of abrupt afspenen.  Sommige zeggen dat je een veulen al vanaf 3 a 4 maanden zonder zijn moeder kan, dit vind ik zelf veelste vroeg. Gelukkig houden de meeste fokkers een minimum leeftijd van 9 a 10 maanden aan, Naast dat je rekening moet houden met de leeftijd van je veulen, dien je het afspenen ook geleidelijk op te bouwen, zodat het veulen leert zelfstandig te zijn.
  • Vanaf jonge leeftijd veel verhuisd zijn. Het veel verhuizen van een paard, eigenlijk maakt de leeftijd hier niet in uit, zorgt er voor dat een paard niet weet wat zijn thuis is. Dit geeft veel onzekerheid bij een paard. Gezondheids klachten en mentale klachten kunnen hierdoor op de loer liggen.
  • Lange periode alleen staan zonder vriendje. Na een lange periode van eenzaamheid weer samen met een vriendje staan is heel fijn voor een paard, maar zorgt er ook voor dat wanneer zijn vriendje even uit beeld is dat het paard last kan krijgen van verlatingsangst. Zorg ervoor dat je paard onderdeel is van een kudde, dit kan gevormd worden door andere paarden maar ook andere dieren zoals een geit, koe, schapen etc. Als je paard maar een maatje heeft.

Verlatingsangst kan verholpen en voorkomen worden met cranio sacraal therapie. Deze therapie brengt het lijf zowel mentaal als fysiek weer terug in balans. Waardoor je paard makkelijker om kan gaan met veranderingen om hem heen.

Ben je benieuwd of jouw paard last heeft van verlatingsangst? Neem dan gerust vrijblijvend contact met me op.