De Paardentandarts

08-02-2023

Als het goed is gaat je paard regelmatig naar de paardentandarts.  Het ene paard gaat 2 keer in het jaar, een ander paard heeft genoeg aan 1 keer per jaar.

Naast de frequentie van de behandelingen zijn er nog een aantal opties in behandelwijze. Steeds meer tandartsen werken machinaal in plaats van handmatig. Als eigenaar heb je hier zo een voorkeur in. 

Een tandartsbehandeling groot of klein heeft altijd op verschillende manieren impact op het lichaam van een paard. Hieronder noem ik een aantal manieren waarop de tandartsbehandeling impact heeft op jouw paard.

Na een behandeling van de tandarts is er een nieuwe balans in het gebit. Ook al zijn de werkzaamheden minimaal geweest. Als je kan bedenken dat het gebit  in verbinding staat met het bekken, door de tong en het kaakgewricht, dan begrijp je dat de balans in het gebit invloed heeft op de balans in het bekken en alles wat daar tussenin zit, en visa versa.

Probeer dit zit zelf maar eens: je staat ontspannen rechtop en je duwt je kaken op elkaar, als het goed is voel je dat er spanning in je onderbuik en bekken ontstaat. 

Dit geldt voor het paard ook. Heeft je paard een haakje of iets wat niet lekker zit in de mond dan gaat het paard in de mond compenseren. Doordat de druk op de kaken dus anders wordt, gaat langzaamaan in het lijf de compensatie doorwerken.

De tandarts komt bij je paard langs en herstel de onbalans in het gebit en je paard kan weer lekker eten en neemt wellicht het bit ook weer makkelijker aan. Alleen moet de rest van het lichaam ook meegenomen worden.

Hier kan Cranio Sacraal Therapie mooi bij helpen. Vanuit de nieuwe balans van de kaken, stemmen we de rest van het lijf weer af. Zo kan jij weer lekker verder rijden met je paard en je paard in goede conditie houden.

Werkt jouw tandarts machinaal, dan komt daar ook verdoven bij kijken. Het lichaam werkt uiteindelijk wel de afvalstoffen van deze verdoving weg, maar het is natuurlijk fijn om je paard hier een handje te bij helpen door een behandeling.

Omdat de tandarts natuurlijk goed bij het gehele gebit moet kunnen van het paard, krijgt het paard een mondklem in en wordt zijn hoofd hoog gehouden. Ook al hangt een paard in een soort beugelsysteem, er komen toch spanning op de nek te staan en laten we niet vergeten dat de kaken ver openstaan. Verzuring in de kaakspieren is bij onoverkomelijk.

Je begrijpt het misschien al, er zijn genoeg redenen om jouw paard een cranio sacraal behandeling te gunnen na het bezoek van de tandarts.


Heeft jouw paard een tandarts behandeling binnenkort in de agenda staan of is jouw paard net geweest, help dan je paard te wennen aan zijn nieuwe balans. Neem gerust contact met mij op