Hoeven

03-02-2021

Deel 1: functie


De hoeven spelen een belangrijke rol in de bloedsomloop van het paard.

Wanneer het paard zijn hoef neerzet, zet de hoef door de druk die er op komt wat uit en wanneer het paard zijn hoef weer optilt krimpt deze weer in. Dit wordt ook wel het hoefmechanisme genoemd. Zoals we weten bevat het onderbeen van het paard nagenoeg geen spieren. Spieren werken in het lijf mee om bloed rond te brengen in het lichaam. De hoeven ondersteunen dus de hart in het rondpompen van het bloed. Wanneer het hoefmechanisme niet goed zijn werk kan doen kunnen de onderbenen koud aanvoelen en je paard kan sneller blessures oplopen.

Het hoefmechanisme kan onder druk komen te staan door bijvoorbeeld een verkeerde stand van de hoeven, te lange hoefwand, overgegroeide steunsels. Maar ook hoefijzers verminderen het bloedsomloop met 75%. (Dit betekend niet per definitie dat hoefijzers slecht zijn.)

Wanneer de hoefsmid/hoefbekapper de stand van de hoef verandert zodat de hoef beter functioneert en je paard fijner op zijn benen staat, kan cranio sacraal therapie je paard ondersteunen in deze veranderingen. Naast dat de afvalstoffen beter worden afgevoerd door een betere bloedsomloop, moeten de spieren wennen aan de nieuwe stand. Oftewel een hele hoop veranderingen waar je paard wel wat ondersteuning kan gebruiken. Wil je hier meer over weten neem dan vrijblijvend contact met me op.

www.paard-harmonie.nl